2011-03-07 10:36:43• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: A kimerültség kivédése

Szinte nincs is olyan ember, aki naponta ne tapasztalná meg a kimerültség kellemetlen tüneteit és velejáróit.

Napjainkban az emberek többsége állandóan fáradtnak, stresszesnek és kimerültnek érzi magát. Az egyszerű fáradság azonban nem azonos a krónikus kimerültséggel. Sokan már 30 éves kortól nyugtatókon élnek, illetve egyéb serkentőszerekkel igyekeznek karbantartani kimerült fizikai, szellemi és lelki állapotukat. A kimerültség egyik oka lehet az úgynevezett adrenalin kimerültség. Köztudott, hogy az adrenalin olyan hormon és egyben ingerület átvivő anyag, amit a szervezet energiaelosztás szabályozására használ, izgalom illetve veszély esetén termelése fokozódik, emeli a vércukorszintet ezáltal lehetővé teszi a nagyobb energiatermelést.

Amikor azt érezzük, hogy padlón vagyunk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az idegeink kimerültek. Ez a feltevés azonban nem helytálló, mivel az idegek nem tudnak kimerülni. Ilyenkor szervezetünk adrenalinszintje csökken, és ezt kimerültségként éljük meg. Ettől a problémától szenvedők normál teljesítményük felét sem képesek produkálni. Nem meglepő, hogy egy idő után állandóan sikertelenséggel és depresszióval küzdenek. A gyakori sóhajtások, a reggeli kimerültség, a napközben és délután tapasztalt álmatlanság, fizikai energia hiánya, csökkenő szexuális vágy mind jellegzetes tüneteknek számítanak.

A kezelés összetett, ezért egy általános állapotfelmérésre és laboratóriumi tesztre mindenképpen szükség van. A megoldás életmódbeli és táplálkozásbeli váltást is jelent egyben. Javallott a következőket betartani: szükség esetén ajánlott C-vitamin, B-vitamin komplex, magnézium és kalciumkiegészítőt szedni, naponta legalább három alkalommal nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, táplálkozzunk változatosan naponta öt alkalommal, kevesebbet, kerüljük a gyorsétteremi menüket, végezzünk naponta olyan tevékenységet, ami vidámmá és felszabadulttá tesz, végezzünk relaxációs gyakorlatokat, naponta sportoljunk legkevesebb 30 percet, esténként igyekezzünk ugyanabban az időpontban lefeküdni, illetve reggelente felébredni.

Ne feledjük, hogy a vesék hátsó részén hátul helyezkedik el az adrenalintermelő mirigy. Abban az esetben, ha ezen a tájékon nyomást érzünk vagy a szokásosnál érzékenyebb, szervezetünk adrenalinkimerültségét is jelezheti.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!



A szervezet adrenalinszintjének csökkenése is kimerültséget jelezhet

A szervezet adrenalinszintjének csökkenése is kimerültséget jelezhet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: